vineri, 19 noiembrie 2010

marcus aurelius - 2

Nu e drept ca altceva, de orice fel, cum ar fi lauda celor multi, ori puterea, ori placerea, sa se infrunte cu ceea ce este bun din punct de vedere rational, politic si practic. Toate acestea, desi pot parea ca se potrivesc cu lucrurile mai bune, intr-o oarecare masura dobandesc superioritatea toate in acelasi timp, si ne duc in deriva ...

Niciodata sa nu pretuiesti ceva care ti se pare ca aduce un asemenea folos incat sa te oblige sa-ti incalci promisiunile, sa-ti pierzi respectul de sine, sa urasti pe cineva, sa banuiesti, sa blestemi, sa te porti ca un fatarnic, sa doresti ceea ce trebuie ascuns dupa draperii; caci acela care prefera fata de oricine inteligenta, geniul si venerarea desavarsirii acestuia, nu joaca un rol tragic, nu geme, nu are nevoie nici de singuratate nici de companie ... va trai fara sa urmareasca moartea, dar si fara sa fuga de ea. daca pentru o perioada mai scurta sau mai lunga, sufletul sau ii va fi inchis in trup, nu-l intereseaza, caci chiar daca trebuie sa paraseasca de indata lumea asta, va pleca la fel de usor ca si cum ar face orice altceva ce poate fi facut cu decenta si in buna randuiala.

Nimic nu e atat de folositor pentru inaltarea mintii, decat posibilitatea de a cerceta temeinic si in lumina adevarului fiecare obiect care ti se iveste in cursul vietii.

Asa cum medicii au intotdeauna instrumentele si cutitele pregatite pentru cazurile care le solicita priceperea pe nepusa masa, si tu ai principii pregatite pentru a intelege lucrurile divine si cele omenesti, si pentru a face orice fapta cat de neinsemnata, amintindu-ti de legatura ce uneste divinul cu umanul. Caci nu vei face bine nimic din cele omenesti daca nu vei tine seama in acelasi timp de cele divine, dupa cum nici invers nu e cu putinta.

Atunci cand e in armonie cu randuielile naturii, forta care te carmuieste dinlauntru, e intr-o legatura atat de stransa cu cele se intampla, incat se adpteaza intotdeauna cu usurinta la ceea ce este si ii este infatisat.

Nici o fatpa sa nu fie facuta fara un tel, nici altfel decat potrivit principiilor desavarsite ale artei.

Nu e loc mai linistit, mai lipsit de necazuri, in care sa se poata retrage cineva, decat propriul sau suflet, mai ales daca are ganduri launtrice care, odata vazute, il fac sa se simta pe deplin linistit, si, sustin ca linistea nu e nimic altceva decat buna randuiala a mintii.

Lucrurile nu ating sufletul, caci sunt inafara lui, si raman neclintite deoarece n-au simtaminte; tulburarile noastre provin doar de la opinie, care se afla inauntru.

Toate lucrurile pe care le vezi, se schimba de indata, si nu vor mai fi; gandeste-te mereu la cat de multe transformari din acestea ai fost martor. Universul e in continua transformare, viata e o parere.

Moartea e la fel ca nasterea, un mister al naturii, o compunere din aceleasi elemente si o descompunere in aceleasi.

In foarte scurt timp, atat tu cat si ceilalti veti fi morti, si in curand nici macar numele voastre nu vor ramane in urma.

Inlatura vaietul ' am fost ranit ' , si rana dispare.

Gandeste-te ca tot ceea ce se intampla, se intampla pe drept, iar daca observi cu atentie vei vedea ca asa e. Nu ma refer doar la continuitatea sirului lucrurilor, ci si la faptul ca acestea apar potrivit unei randuieli drepte, ca si cand cineva ar atribui fiecarui lucru valoarea cuvenita. Observa asadar inca de la inceput, si orice faci, fa gandindu-te ca trebuie sa fii bun, in sensul in care se intelege ca un om e bun. Pastreaza asta in minte, la fiecare fapta a ta.

Opinia ta despre lucruri, sa nu fie ca opinia celui care-ti face rau, sau ca aceea pe care doreste el s-o ai, tu priveste lucrurile asa cum sunt ele in realitate.

Existi ca o parte a universului. Vei disparea in ceea ce te-a produs, dar vei fi primit in ratiunea sa creatoare, prin transmutatie.

Mai multe boabe de tamaie pe acelasi altar, unul cade inainte, altul cade mai tarziu, de fapt, nu e nici o deosebire intre ele.

Nu te purta de parca ai avea de trait zace mii de ani. Moartea atarna deasupra capului tau. Cat timp traiesti, atat cat iti sta in puteri, fii bun.

Cat de multe necazuri evita cel care nu cauta sa vada ce spune, face ori gandeste vecinul sau, ci numai ce face el insusi, astfel incat sa fie drept si neprihanit.

Tot ceea ce e frumos in vreun fel, e frumos in sine, se incheie in sine, nu are lauda ca parte a sa. ceea ce este cu adevarat frumos, nu are nevoie de nimic mai mult, asa cum nu are nevoie de nimic mai mult legea, adevarul, bunavointa sau modestia.

Nu te lasa prins in vartej, ci in fiecare clipa ai respect pentru justitie, si cu prilejul fiecarei impresii, pastreaza-ti puterea de intelegere si judecata.

Tot ceea ce e in armonie cu tine, e in armonie si cu mine, o Universule. Nimic din ceea ce e la momentul potrivit pentru tine, nu e pentru mine prea devreme sau prea tarziu.

Ocupa-te cu putine lucruri daca vrei sa fii linistit. Fa mai intai de toate ceea ce e necesar. Omul ar trebui sa inlature nu doar faptele ce nu-s necesare, ci si gandurile de acest fel, pentru ca din ele sa nu decurga fapte de prisos.


 .....................................................................................................................................

se spune ca, marcus aurelius, angajase un servitor sa mearga in spatele lui prin piata; singura lui indatorire, era sa-i sopteasca la ureche atunci cand era aclamat de popor: ' esti doar un om, esti doar un om ... '

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu