vineri, 19 noiembrie 2010

carlos castaneda - al doilea cerc de putere

Sant patru vanturi, asa cum exista patru puncte cardinale. Binenteles, asta este pentru vrajitori, si pentru ceea ce fac ei. Pentru ei, numarul puterii este patru.
Primul vant este briza de dimineata. El iti aduce speranta si fericire, este vestitorul zilei. Vine si pleaca, patrunde peste tot. Uneori este blajin si de neobservat, alteori e sacaitor si plictisitor.
Alt vant, este vantul tare, ori cald ori rece, ori amndoua; un vant de amiaza. El bate plin de energie, dar in acelasi timp si cu orbire. Sparge usi si doboara ziduri. Un vrajitor trebuie sa fie teribil de puternic ca sa poata avea de a face cu vantul tare.
Apoi este vantul rece de dupa-amiaza. Trist si obositor, un vant care nu te va lasa niciodata in pace. Te face sa te inviorezi si sa plangi. Exista atata profunzime in el incat merita sa-l cauti.
Iar la sfarsit este vantul fierbinte. El invaluie, protejeaza si incalzeste totul. Pentru luptatori este un vant de noapte. Puterea lui apare odata cu intunericul.
Acestea sunt cele patru vanturi: briza - Est, vantul rece - Vest, cel fierbinte - Sud, iar cel tare - Nord.
Cele patru vanturi au de asemenea si personalitate. Briza e neteda, vesela si sireata.Vantul rece e melancolic, posac si intotdeauna ganditor. Vantul fierbinte e voios, nestapanit si exuberant. Vantul tare e enrgic, acaparant si nerabdator. Cele patru vanturi sant femei ... vanturile si femeile sant identice. Acesta este motivul pentru care femeile sant mai bune decat barbatii, adica femeile invata mai repede daca se asociaza cu vantul lor prielnic.
Femeile au menstruatia, in acest timp, femeile devin altceva. Aceasta este poarta lor ....

Ce sens ar avea sa incercam sa refuzam sau sa modelam acele lucruri care nu pot fi decat acceptate ?

Cel mai mare inamic al nostru este faptul ca nu credem niciodata ceea ce ni se intampla. Atunci cand ne dam seama, in sfarsit de ceea ce ni se intampla, de obicei e prea tarziu ca sa ne mai intoarcem. Intotdeauna intelectul este cel care ne pacaleste, pentru ca el este primul care primeste mesajul, dar in loc sa-i dea crezare, si sa actioneze imediat, el amana actiunea.

O persoana incompleta are o gaura in stomac.
In ochii unui vrajitor, o persoana completa apare ca un ou luminos, format din fibre complete, ca niste strune intinse; la pesoanele incomplete, fibrele sunt incretite la marginile gaurii.

Atunci cand ai un copil, copilul acela iti fura agerimea spiritului. Baiatul fura cea mai mare parte de la tata, fata de la mama. O oarecare nebunie, nevrozitate, o putere pe care au avut-o si nu mai este. Daca urmarim copiii putem vedea ca sunt indrazneti, se isca in salturi. Daca ii urmarim pe parintii lor, putem vedea ca sunt atenti si timizi. Ei nu mai merg in salturi. Noi explicam asta prin faptul ca parintii sunt maturi si au responsabilitati. Dar asta nu-i adevarat. adevarul este ca ei si-au pierdut agerimea spiritului.

Pentru a intra in cealalta lume, trebuie sa fii complet, fara gauri, fara pete, si cu toata agerimea spiritului.

Daca intalnesti evenimente ciudate, trebuie sa actionezi cu totul neasteptat.

Tot ce este in lume este forta de atractie sau de respingere. Pentru ca noi sa putem fi atrasi sau respinsi, trebuie sa fim ca o panza, ca un zmeu in vant. Dar daca avem o gaura in mijlocul luminozitatii noastre, forta aceasta va trece prin ea, si nu va actiona niciodata asupra noastra.

Nu poti schimba nimic atat timp cat te agati de forma umana. Luptatorul nu este niciodata dezamagit atunci cand nu reuseste sa se schimbe.

In lumea luptatorului totul depinde de puterea personala, si puterea personala depinde de impecabilitate.

Luptatorii au intotdeauna o sansa, indiferent cat de mica.

Viata asta pe care o traim acum este doar o nesfarsita viziune.

Un vanator vaneaza doar. Un stalker vaneaza orice, se vaneaza inclusiv pe sine.

Un luptator mananca incet si linistit, si foarte putin odata; patru inghitituri de mancare odata.

Vanarea slabiciunilor nu este de ajuns pentru a le lepada. Lucrul de care are nevoie un luptator pentru a fi un stalker impecabil este sa aiba un scop.

Oricine are destula putere personala pentru un anumit lucru.

Singurul factor care ne poate tine in frau disperarea, este constiinta mortii noastre; singurul lucru care ne poate da forta de a rezista la constrangerile si durerile vietii, si la temerile noastre in fata necunoscutului.

Daca nu ne concentram atentia asupra lumii, lumea dispare. Cand o femeie este la mestruatie, ea nu-si poate concentra atentia - asta este spartura, poarta .... in loc sa se lupte sa focalizeze, o femeie trebuie sa dea drumul imaginilor, privind fix la dealuri indepartate, sau la apa, ca un rau de exemplu, sau frivind fix la nori.

Fumul este ca ceata. Binenteles ca ceata este mai bune, dar este prea greu de manevrat, si nici nu se afla atat de la indemana precum fumul. Daca un vrajitor vrea sa 'vada' si sa cunoasca pe cineva care se ascunde mereu, pe cineva care este capricios si dificil, vrajitorul face un foc si lasa ca fumul acela sa invaluie persoana. orice ar ascunde, apare in fum. Fumul se folosete si pentru vindecat.

Ratiunea - unul din demonii care ne tin inlantuiti.

Primul cerc al puterii - atentia tonalului - capacitatea oamenilor normali de a pecepe, de a-si plasa constiinta asupra lumii obisnuite pe care o reprezinta viata cotidiana.
Al doilea cerc al puterii - atentia nagualului - capacitatea vrajitorilor de a-si plasa constiinta asupra lumii neobisnuite, capacitatea absolut uimitoare, pe care o avem cu totii, dar pe care numai vrajitorii o folosesc, de a stabili ordinea in lumea neobisnuita.

Alegem o singura data. Alegem sa fim fie luptatori, fie oameni obisnuiti. O a doua ocazie nu exista. Nu pe acest pamant.

Singura libertate pe care o au luptatorii este sa se comporte impecabil.

Forta care ne conduce destinele se gaseste inafara noastra, si nu are nimic de a face cu actiunile sau cu actul nostru volitiv.

Visatorii trebuie sa fie contemplatori inainte sa-si poata prinde a doua atentie.

Singurul mod de a opri lumea este prin incercare.

Contemplare pietre - Rocile sunt vechi, au o putere si o lumina aparte. Rocile nu se dezvaluie usor contemplatorilor, dar merita ca acestia sa insiste, deoarece rocile au secrete speciale ascunse in inima lor, secrete care pot ajuta vrajitorii in 'visatul' lor .... prinderea unei adieri, miros specific....

Odata ce ne oprim dialogul interior, oprim si lumea.

Impecabilitatea unui luptator consta in a-i ajuta pe oameni sa fie cum vor si a-i sustine in ceea ce sunt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu