miercuri, 17 noiembrie 2010

marcus aurelius - 1

... traiul in acord cu natura ...

Incepe-ti dimineata zicandu-ti: o sa ma intalnesc cu unii sacaitori, nerecunoscatori, trufasi, necinstiti, pizmuitori, neprietenosi ... din cauza ca nu stiu ce este binele si ce este raul ... inruditi cu mine pentru ca sunt parti din aceeasi inteligenta, esenta divina, nu pot fi ranit de vreunul din ei, pentru ca nimeni nu-mi poate statornici ceea ce este urat.

Exista o forta a necesitatii, folositoare intregului univers din care esti o particica.

Trebuie sa-ti dai seama din ce univers faci parte, si din care principiu calauzitor al universului se trage existenta ta, ca un eflux, si sa afli ca ti s-a stabilit un anume ragaz marginit, iar daca nu vei folosi prilejul acesta pentru a alunga norii din mintea ta, el va disparea, tu insuti vei pieri, si ocazia nu se va mai intoarce niciodata.

 Sa faci tot ceea ce trebuie sa faci cu deplina si simpla demnitate, sa ai sentimentul afectiunii, libertatii si dreptatii si sa te descarci de toate celelalte ganduri. Si vei ajunge la aceasta usurare daca vei desavarsi fiecare fapta din viata ta, de parca ar fi ultima, lasand la o parte neglijenta si aversiunea patimasa nascuta din ratiune; ...vezi cat de putine sunt lucrurile de care are nevoie omul, pentru a duce o viata care sa se scurga in liniste, asemanatoare existentei zeilor, caci la randul lor, zeii nu vor cere nimic mai mult de la cel care respecta aceste lucruri.

Aceia care nu observa miscarile si tulburarile propriilor minti, sunt cu siguranta nefericiti.

Delictele comise din dorinta sunt mai blamabile decat cele comise din manie.

Care este natura intregului, si care este natura mea, cum sunt legate acestea intre ele ?

De vreme ce s-ar putea sa parasesti lumea aceasta chiar acum, oranduieste-ti fiecare fapta si gand in functie de asta.

Moartea si viata, faima si lipsa de pretuire, durerea si placerea, toate acestea li se intampla in mod egal oamenilor buni si celor rai, fiind lucruri care nu ne fac nici mai buni, nici mai rai. De aceea nu sunt nici bune nici rele.

Cat de repede dispar toate lucrurile, mai intai in univers corpurile insele, apoi in nemarginirea timpului, amintirea lor.

Nimic nu e mai vrednic de dispret decat un om care se invarte curios peste tot, scormoneste in maruntaiele pamantului, dupa cum spune poetul, si cauta sa afle ce e in mintea vecinilor sai, fara sa-si dea seama ca e indeajuns sa se intoarca spre geniul dinlauntrul sau si sa-l slaveasca din toata inima.

Un om nu-si poate pierde trecutul ori viitorul, caci, daca nu are ceva, cum i se poate lua acest ceva? Asadar la doua adevaruri trebuie sa te gandesti mereu: mai intai de toate, lucrurile din vecie au forme identice si se succed circular, si nu e nici o deosebire daca un om vede aceleasi lucruri intr-o suta de ani sau doua sute, sau intr-un timp infinit; in al doilea rand, cel care traieste cel mai mult, si cel care va muri cel mai curand pierd exact acelasi lucru, caci prezentul este singurul lucru de care poate fi lupsit un om.

Aminteste-ti ca totul este parere.

Sufletul omului se raneste pe sine :
  • atunci cand, pe cat sta in puterea lui devine un abces, ori o tumoare a universului; caci a fi nemultumit de tot ceea ce se intampla, inseamna a ne separa de natura.
  • cand se indeparteaza de toti oamenii, sau se indreapta spre ei cu intentia de a le face rau, asa cum sunt sufletele celor maniosi.
  • cand sufletul este stimulat prea tare de placere sau durere.
  • cand joaca un rol si face sau spune ceva lipsit de sinceritate si de cinste
  • cand ingaduie ca vreo fapta sau miscare de a sa sa fie fara tel, ori face vreun lucru pe necugetate, caci e drapt ca pana si lucrurile cele mai marunte sa fie facute avand in minte un anumit tel

Nimic din ceea ce se face potrivit naturii nu e rau.

Viata noastra se iroseste zilnic, si ramane din ea doar o parte din ce in ce mai mica. In fiecare zi ne apropiem de moarte.

Nu-ti irosi restul vietii cu ganduri despre ceilalti, atunci cand gandurile tale nu se refera la folosul comun.


Fii voios si nu cauta ajutor dinafara, nici linistea pe care o dau ceilalti.

Un om trebuie sa stea drept, nu sa fie tinut drept de altii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu