marți, 16 noiembrie 2010

carlos castaneda - calatorie la ixtlan

Doar un luptator poate rezista pe drumul cunoasterii, caci arta lui consta in a gasi un echilibru intre spaima de a fi om si minunea de a fi om.

In deprinderea tainelor vrajitoresti, elementul cheie sunt starile de realitate neobisnuita, produse prin ingestia unor plante psihotrope.

Probabil ca nu e nimic de invatat despre plante pentru ca nu e nimic de spus despre ele ....

Plantele puterii sunt doar un ajutor. Adevaratul lucru este atunci cand corpul isi da seama ca poate 'vedea'. Doar atunci esti capabil sa stii ca lumea pe care o privim in fiecare zi este doar o descriere a lumii.

Daca vrei sa 'opresti' pe cineva, trebuie sa ramai in afara cercului care il preseaza; astfel poti directiona presiunea.

Frica nu raneste pe nimeni, niciodata.

Dupa 'oprirea lumii', urmatorul pas e acela de 'a vedea'.

Plateste-ma pentrul timpul meu ..... cu timpul tau.

Ai stiut intotdeauna sa minti, singurul lucru care lipsea era ca nu stiai ca o faci.

Moartea noastra ne previne; intotdeauna apare ca un fior pe sira spinarii.

Moartea este insotitorul nostru etern; se afla intotdeauna la stanga noastra, la o lungime de brat. Ea te-a urmarit intotdeauna. O va face pana in ziua in care te va atinge.

Ceea ce trebuie sa faci, cand esti nerabdator, e sa te intorci spre stanga, si sa ceri un sfat de la moartea ta. Daca moartea face un semn spre tine, sau daca prinzi o licarire a ei, sau daca ai doar sentimentul ca insotitorul tau te priveste, scapi de o mare cantitate de meschinarii.

Moartea este singurul sfesnic inteligent pe care il avem.

De cate ori simti, asa cum faci mereu, ca totul merge prost, si ca esti pe cale sa fii anihilat, intoarce-ti capul spre moartea ta, si intreab-o daca este asa. Moartea iti va spune ca te inseli, ca nu conteaza nimic in afara de atingerea ei. Moartea ta o sa-ti spuna: 'Inca nu te-am atins !'

Cand un om se decide sa faca ceva, el trebuie sa faca fata la tot, dar trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce face. Indiferent ce face, el trebuie sa stie intai pentru ce o face, apoi trebuie sa inceapa sa actioneze fara sa aiba dubii sau regrete fata de ele.

Te plangi, te-ai plans toata viata, pentru ca nu ti-ai asumat responsabilitatea pentru propriile tale decizii.

Intr-o lume in care moartea e un vanator, nimic nu este mic sau mare, la nivel de decizie. Exista doar decizii pe care le luam in fata mortii inevitabile.

Vanatorii vor vana mereu. Ei pot trai oriunde. Sa fii vanator insemna sa stii foarte multe. Inseamna sa poti vedea lumea in moduri diferite. Pentru a fi vanator, trebuie sa fii in echilibru perfect cu totul, altfel vanatoarea devine o treaba fara sens.

Celor mai buni vanatori nu le place sa vaneze, ei o fac bine, atata tot.

Un vanator lasa foarte putine lucruri in voia soartei.

In asfintit nu e vant, e doar putere.

Daca ii convine, vanatorul se ascunde de putere, ancorandu-se si ramanand nemiscat, pana se termina asfintitul, si puterea l-a luat in protectia ei. Protectia ei este ca un cocon. Un vanator poate sta in camp deschis si nu-l va deranja nici un coiot sau puma sau vreo insecta lipicioasa. Puma va veni pana la nasul vanatorului sa-l miroasa, iar daca vanatorul nu se misca, puma va pleca.
Pe de alta parte, daca vanatorul vrea sa fie remarcat, tot ce are el de facut, este sa stea pe varful unui deal in timpul asfintitului, si puterea il va cauta si il va sacai toata noaptea, sau daca vrea sa ramana treaz, el trebuie sa se lase remarcat de vant.

Secretul marilor vanatori: a fi disponibil si indisponibil la o anumita cotitura a drumului.
A nu fi disponibil nu inseamna sa fii secretos, sau sa te ascunzi, ci sa fii inaccesibil.
Nu are nici o importanta ca te ascunzi, daca toata lumea stie unde te ascunzi.
trebuie sa te retragi din mijlocul drumului foarte circulat. Intreaga ta fiinta e acolo, de aceea n-are nici un rost sa te ascunzi, n-ai face decat sa-ti inchipui ca te-ai ascuns. A te afla in mijlocul unui drum inseamna ca toti cei ce trec pe langa tine sa-ti urmareasca sosirile si plecarile.
Sa fii inaccesibil inseamna sa te atingi de lumea din jurul tau cu economie. Nu trebuie sa manaci cinci prepelite, mananci doar una. Nu strici plantele doar ca sa-ti faci un gratar. Nu te expui puterii vantului decat daca este necesar. Nu folosesti si nu storci oamenii pana n-a mai ramas nimic din ei, in special pe cei care-i iubesti.

Sa te ingrijorezi insemna sa devii accesibil, nedorit de accesibil. Iar odata ce te ingrijorezi, te agati de orice cu disperare, iar odata ce te agati esti expus la extenuare, sau risti sa extenuezi tu orice sau pe oricine de cate te agati.

Un vanator atinge lumea usor, atat cat are nevoie, si apoi pleaca usor mai departe, aproape fara sa lase vreo urma.

Poti mai mult; e un singur lucru rau la tine - crezi ca ai prea mult timp.

Concentreaza-ti atentia pe legatura existenta intre tine si moartea ta, fara remuscari sau tristete sau grija.
Considera ca fiecare actiune este ultima ta batalie pe pamant....astfel actiunile tale vor avea putere adevarata, in modul asta se atenueaza frica.

Un luptator cauta puterea, iar unul din drumurile spre ea este 'visatul'.

Decizia tine de zona puterilor care ghideaza oamenii.

Puterea este ceva aflat in tine, ceva care controleaza actiunile tale, si totusi este la comanda ta.

Vanarea puterii este o afacere foarte ciudata. Nu exista nici un plan anterior. Asta e excitant in afacerea asta. Un luptator, procedeaza totusi, ca si cum ar avea un plan, pentru ca el are incredere in puterea lui personala. El stie sigur ca aceasta o sa-l faca sa se manifeste in cea mai potrivita maniera.
Un luptator este invulnerabil cand are incredere in puterea lui personala, indiferent cat de mica sau de mare este.

Trucul consta in ceea ce accentuezi. Noi suntem cei care ne facem ori mizerabili ori puternici; cantitatea de munca depusa e aceeasi.

Trebuie sa ti se intample lucruri foarte drastice, pentru a permite corpului tau sa sa profite de tot ce ai invatat.

Daca nu am fi pacaliti, nu am invata niciodata.

Invartitul cu aliatul tau, va scimba ideea ta despre lume; ideea este totul; si cand aceasta se schimba, lumea insasi se schimba.

Daca simti ca nu este inca timpul, amana intalnirea. Nu se castiga nimic prin fortarea lucrurilor. Daca vrei sa supravietuiesti , trebuie sa ai limpezimea cristalului si sa fii absolut sigur de tine.

... timpul meu nu sosise inca ...


2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. hei...ma puteti ajuta cu un rezumat scurt al cartii Calatorie la IXTLAN?:)multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere